Ana Sayfa Köşe Yazarları 28.05.2020 1231 Görüntüleme

AKILLI İNSANLAR AKILLI İŞLER 2

Ölmeden uzun bir süre yaşamak, uzun bir süredir insanoğlunun ulaşılmazı oldu. Ama bu aşılmaz eşik aşılmak üzere.

Meng Wang’ın büyükannesi 100 yaşındayken vefat etti; hayatının sonuna kadar sağlıklı ve aktifti. Her ne kadar yaşlandığını izlerken, Wang  yaşlanmanın sırlarını merak etti.

Wang şimdi ABD’deki Baylor Tıp Fakültesi’nde moleküler ve insan genetiği profesörüdür ve burada en heyecan verici yeni tıp alanlarından biri olan mikrobiyoloji alanında deneyler yapmaktadır.

“Bunlar, vücudumuzdaki sindirim sisteminden vücudumuzun dışındaki deriye kadar bizimle birlikte yaşayan küçük mikroorganizmalardır” diyor. “Yani, her yerdeler.”

Çıplak gözle göremezsiniz, ama mikroorganizmalar her yerdedir . Çoğu bakteri,  aynı zamanda mantar, virüs ve diğer mikropları da içerir. Geçmişte, bilim adamları buna çok dikkat etmediler. Ama artık biliyoruz ki vücudumuz üzerinde derin bir etkisi var.

Son çalışmalar, mikrobiyomuzun ek bir organ kadar bizimle alakalı olduğunu göstermektedir. Nasıl davrandığımızı ve hatta farklı ilaçlara ne kadar iyi yanıt verdiğimizi etkileyebilir.

“Bazen mikrobiyomlarımız  bizi hasta ediyorlar, ancak öte yandan, bizi sağlıklı tutmak için de çok önemli bir rol oynuyorlar” diyor Wang.

Mikrobiyomumuzun yaşlanmayı etkileyip etkilemeyeceğini bilmek istiyordu. Test etmek için, sadece iki ile üç hafta yaşayan tek bir solucanla çalışmaya karar verdi. Ne de olsa, yaşlanma üzerine ‘yaşam boyu bir deney’ yapmak için yeterince kısa bir ömürdü. Soru, bir solucanın mikrobiyomunu değiştirirseniz ne olacağıydı. Solucan daha uzun yaşar mı?

Wang, bir solucan bağırsağında yaşayan bakteri türlerinden birini seçti, farklı çeşitler yapmak için genlerini değiştirdi ve sonra bakterileri ayrı solucan gruplarına verdi. Üç hafta sonra, hepsi ölmüş olmalıydı, onları kontrol etti.

“Çok heyecanlandım çünkü birkaç durumda hayvanların ölü olmadığını gördük” diye hatırlıyor. “Onları kontrol ettiğimizde hala hayattalardı.

Yaşlı solucanlar genellikle fiziksel aktivitede bir düşüş gösterir, ancak yeni mikrobiyomlu olanlar sadece yaşlılıklarında daha hızlı dolaşmakla kalmaz, aynı zamanda hastalığa daha az yatkındırlar.

Wang şu anda farelerde mikrobiyomlarını değiştirmenin yaşamlarını benzer şekilde genişletip genişletmediğini görmek için testler yapıyor.

Bir gün doktorların bizim için aynısını yapan hapları reçete edebilme şansı var. Bu bizi ne kadar yaşatabilir?

Wang, “Bazı meslektaşlarım, ‘, sanırız insanlar 200, 300 yıl yaşayabilir’ diyor. “, Bence ise100 bile zaten iyi bir sayıdır.”

Yaşlandığınızda garip bir şey oluyor. Hücreler yaşlandıkça, ölmekte veya yıpranmış hücreleri değiştirmek için bölünürler, ancak bu mükemmel bir süreç değildir. Bir hücre ne kadar çok bölünürse, ‘yaşlanma’ dediğimiz şey olma şansı o kadar artar.

Hücreler yaşlandıklarında ölmek yerine, etraflarında asılı dururlar, yıkıcı bir şekilde hareket ederler ve etraflarındaki hücrelerle iletişim kurarlar.

İngiltere Exeter Üniversitesi’nde . moleküler genetik profesörü Lorna Harries’e göre“Neredeyse hücre ‘Eski bir hücreyim ve sizler burada benimkiyle aynı zaman dilimindeydiniz, yani siz de yaşlı olmalısınız’ ‘diyen bir hücre gibi hareket eder.

Bu yaşlanan hücreler neredeyse diğer hücreleri yaşla ‘kirletiyor’ ve yaşlandıkça, vücudumuz boğulana kadar giderek daha fazla hücre yaşlanıyor.

Laboratuvarında Harries bu yaşlanan holiganlarla başa çıkmanın bir yolunu bulmuş olabilir. Bir süre önce Harries,  yeni bir araştırmada ne olacağını görmek için eski cilt hücrelerine bazı kimyasallar koymayı denediğini öne sürdü.

Deney, eski hücreleri etkili bir şekilde gençleştirdi ve genç hücrelere dönüştürerek, insan hücrelerinde yaşlanmayı tersine çeviren ilk deneyi yaptı. Bazıları keşfin çok daha uzun bir yaşamın sırrı olabileceğini düşünüyor. Harries, dünyanın dört bir yanındaki yatırımcılardan ve bilim adamlarından telefon görüşmeleri almaya başladı.

Ancak Harries, ne kadar süre yaşayabileceğimiz konusunda hala sınırsız değil; insanların doğal bir maksimum ömre sahip olduğuna inanıyor. Yine de, araştırma çizgisinin demans ve kardiyovasküler hastalık gibi şeyler için yeni nesil anti-dejeneratif ilaçlarla sonuçlanmasını umuyor.

Harries, “Umuyorum ki, bu bize bir kerede birkaç taneye hitap edecek bir tedaviye izin verecek, böylece erken ölecek olan insanlar doğal olarak ayrılmış yaşamlarını sürdürecekler” diyor Harries.

Soruya geri dönelim: ne kadar süre yaşayabiliriz?

Belki bir gün hasarlı organlarımızı değiştirebilir, bize genç bir mikrobiyom veren takviyeler alabilir ve hücrelerimizin yaşlanmasını engelleyebiliriz.

Ömre kaç yıl eklenebilir? Tuhin Bhowmick’in tahminine göre gidersek,, 135’e ulaşabilirsiniz. Ve o zamana kadar, başka neler mümkün olacağını kim bilebilir ki ?

İlginizi çekebilir

FİLM KOPMADAN

FİLM KOPMADAN

Kavacık Mah. Fatih Sultan Mehmet Cad. Tonoğlu Plaza No: 3/4 - +90 532 387 73 79 - BEYKOZ - İSTANBUL

Tema Tasarım | AnatoliaWeb