Ana Sayfa Güncel, Manşetler, Siyaset 26 Mayıs 2020 1483 Görüntüleme

BES: Hastaneye Corona Takip Sistemi!..

Beykoz’un köklü firmalarından BES Teknoloji, Kovid-19 hastalarını yapay zeka destekli kameralarla takip edecek bir sistem geliştirdi.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği talimatla, Sultan II. Abdülhamid Han döneminde projelendirilerek 1887-1891 yılları arasında inşa edilmiş 128 yıllık tarihi Hadımköy Askeri Hastanesi’nin restorasyonu kapsamında hastanenin teknolojik tasarım ve uygulaması Beykoz firması BES Teknoloji tarafından yürütülüyor.

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede yayılarak tüm dünyada panik oluşturan Covid-19 virüs salgınına karşı Cumhurbaşkanlığı ve Sağlık Bakanlığı önlemlerini artırarak çalışmalarına devam ediyor. Osmanlı Padişahı Sultan II. Abdülhamid Han tarafından 1891 yılında yaptırılan tarihi Hadımköy Askeri Hastanesi’nin Covid-19 virüsle mücadele kapsamında pandemi hastanesi olarak kullanılması kararı alınmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği talimatla pandemi hastanesi olarak kullanılacak olan tarihi Hadımköy Askeri Hastanesi’nde restorasyon çalışmaları başlatıldı. Hastanenin, Sağlık Bakanlığı bünyesine katılarak hizmet vermesi için restorasyon kapsamında ileri teknoloji ile donatılarak hizmete alınması planlandı.

İstanbul’un en eski hastanelerinden biri olan Hadımköy Askeri Hastanesi’nin teknolojik alt yapısı Beykoz’un önemli teknoloji firmalarından BES Teknoloji’ye emanet edildi. Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede yayılarak tüm dünyada panik oluşturan Covid-19 salgınına karşı tüm imkanlarını seferber eden BES Teknoloji gerek sağlık çalışanlarına verdiği destek gerekse hastanenin tüm teknolojik sistemlerini çok kısa sürede tasarlayarak sürece önemli destek verdi.

Mubin Çakmak: Yeni sistem ile hastalar anbean takip ediliyor.

BES Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Mubin Çakmak, Osmanlı Padişahı Sultan II. Abdülhamid Han tarafından 128 yıl önce yaptırılan Hadımköy Askeri Hastanesi’nin diğer hastanelerden farklı olduğunu belirterek; “Hastane, Doğu- Batı ekseninde simetrik, dikdörtgen formlu, orta avlulu plan şemasına sahip. İki kattan oluşan ve yığma kagir tekniğinde inşa edilmiş hastanenin restorasyonu 13 Nisan 2020’de başlayıp ve 7/24 çalışılarak 40 gün gibi kısa sürede tamamlandı.

Sağlık Bakanlığına teslim edilerek hizmete başlayan hastane restorasyonunda hasta konforu ön planda tutularak ileri teknolojiler kullanıldı.

Hasta odalarına kurulan ileri yapay zeka tekniği destekli kamera teknolojileri ile hastalar anbean takip edilebilmektedir. Hastaneye kurulan teknolojik sistemler entegrasyonlu tasarlanarak sağlık bakanlığı sistemine dahil edilerek hizmete sunulmuştur.” ifadelerini kullandı.

Bu süreci başarılı bir şekilde yöneterek bu günlere geldik.

Dünyada çok ciddi endişeye sebep olan Covid-19 virüsünün ciddi kayıplara neden olduğunu söyleyen Mubin Çakmak sözlerinin devamında; “Ülkemizde Cumhurbaşkanımız ve Sağlık Bakanımız başta olmak üzere, devletimizin tüm kurumları, dünya sağlık örgütünün bile hayretle baktığı bu süreci çok başarılı bir şekilde yöneterek bu günlere geldik. Covid-19 virüs tehlikesi azalarak da olsa devam ediyor. Gerekli önlemlerimizi alarak güçlü hekim kadrolarımız ve sağlık sistemimizle inşallah kısa sürede hep beraber bu işin üstesinden gelip, kontrollü yaşamımıza başlayacağız. Başta doktorlarımız ve hemşirelerimiz olmak üzere tüm sağlık camiasına ne kadar teşekkür etsek azdır. Ülkemizdeki sağlık çalışanlarımızla gurur duyuyor, onları yürekten alkışlıyoruz. Covid-19 virüsünün yayılmaması için uygulanan sokağa çıkma kısıtlama sürecinde halkımızın her türlü ihtiyacına koşan kolluk kuvvetlerimize de teşekkür ediyoruz. Her zaman her platformda elimizden ne gelirse destek olmaya devam edeceğiz.” dedi.

Dr. İsmail Niyazi Kurtulmuş Hastanesi (Hadımköy Askeri Hastanesi)

Hadımköy Askeri Hastanesi, neoklasik üsluptaki yapı olarak II. Abdülhamid Han döneminde projelendirilerek 1887-1891 yılları arasında inşa edildi. Hastane 1892 yılında 150 yataklı bir askeri hastane olarak hizmete açıldı.

Balkan Savaşı’nda ve Kolera virüs salgınında yoğun olarak hizmet veren hastanede, süreç içerisinde sıhhiye er talimgahı açılmış, ordunun ihtiyaç duyduğu sağlık görevlilerinin yetiştirilmesine olanak sağlanmıştır.

Hastane 1913 yılında sonlanan Balkan Savaşı’nın ardından boşaltılmıştır. Çanakkale Savaşı’nda orduya sıhhi destek veren hastane, mütareke döneminde Fransızlar tarafından işgal edilmiştir.

1923 yılında hastane binası karargâh ve kışla olarak kullanılmış ve “Çatalca Müstahkem Mevki Komutanlığı” emrinde 100 yataklı hizmet vermiştir. Bu dönem de hastane harap durumda olduğundan pek çok hasta İstanbul’da başka hastanelere sevk edilmiştir. 1927 yılında büyük bir yangın geçiren hastanenin bazı bölümleri, 1929’a kadar kapatılmış ve onarımı tamamlanan kısımları 1938’e kadar kışla olarak kullanılmıştır. II. Dünya Savaşı seferberliğinde çalıştırılan 87 hastaneden biri olmuştur.

Kavacık Mah. Fatih Sultan Mehmet Cad. Tonoğlu Plaza No: 3/4 - +90 532 387 73 79 - BEYKOZ - İSTANBUL

Tema Tasarım | AnatoliaWeb