Ana Sayfa Köşe Yazarları 24.11.2019 1755 Görüntüleme

ZEHİRLİ TIBBİ ORMAN BİTKİLERİMİZ-4 / Sütleğen

Sütleğen Euphorbia amygdaloides L.

Prof. Dr. Prof. Dr. Rahim Anşin

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Dendroloji ve Doğa Koleji Ekoloji Danışmanı

Botanik özellikleri: 80cm’ye dek boylanabilen, çok yıllık otsu bir bitkidir. Yapraklar kısa saplı, eliptik ya da kaşık şeklinde, çok sıralı sarmal dizili olup, çoğunlukla gövdenin ucunda toplanmışlardır. Çiçekler sarı renkli, dik duran yalancı şemsiyemsi kurullar oluşturur. İlkbaharda çiçeklenir.

Euphorbia amygdaloides 2

Kulanım olanakları: Zehirli, ancak tıbbi bir bitkidir. Eczacılıkta müshil ilaçları yapılır. Sütü haricen ellerde ve vücudun değişik bölgelerinde oluşan siğillerin üzerine günde bir kez sürülerek tedavi edilir. Tahriş edici olup, aşırı dozda kullanılması doğru değildir. Süt içinde toksik maddeler, rezin, kauçuk, nişasta ve çeşitli enzimler bulunur. Ancak çok tahriş edici ve zehirli olduğundan ağız yoluyla dahilen kullanılmamalıdır. Sütleğen doğal olarak çoğunlukla yapraklı orman altlarında ya da kenarlarında ve hendek içlerinde yetişir. Park ve bahçelerde zehirli olduğundan kullanımı doğru değildir. .

Yayılışı: Türkiye, Avrupa, Balkanlar ve Ukrayna.

1

Dikkat: Sütleğen bitkisinin tüm organları zehirli olduğundan doğrudan çay gibi ev ilacı şeklinde asla kullanılmamalıdır.

 

İlginizi çekebilir

KIŞIN DİLİ

KIŞIN DİLİ

Kavacık Mah. Fatih Sultan Mehmet Cad. Tonoğlu Plaza No: 3/4 - +90 532 387 73 79 - BEYKOZ - İSTANBUL

Tema Tasarım | AnatoliaWeb