Ana Sayfa Köşe Yazarları 22.06.2019 5022 Görüntüleme

ŞİFALI ORMAN BİTKİLERİ-56 / Hindiba (Cichorium intybus L.) 

Hindiba (Cichorium intybus L.) 

Prof. Dr. Rahim Anşin 

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Dendroloji ve Doğa Koleji Ekoloji Danışmanı 

 

Botanik Özellikleri Halk arasında çitlik, yabani hindiba ve mavi hindiba gibi adlarla da bilinen hindiba bitkisi, 20-100cm boylarında, kaba seyrek tüylü ya da tüysüz, sağlam yapılı ve kazık köklü çok yıllık otsu bir bitkidir. Gövde sert, oluklu, taban yaprakları kaba dişli, gövde yaprakları da benzer yapıda ancak sapsızdırlar. Çiçekleri kümeç kurul halinde, kapitula 2,5-3,5cm genişliğinde, yan durumlu ya da kalınlaşmış halde ve sürgün uçlarındadır. Çiçekleri gök mavisi rengindedir. Meyve oval, köşeli ve kısa papüslü bir aken meyvedir. Çiçeklenme Haziran-Eylül aylarındadır.   

1

Kullanım Olanakları: Kök, çiçek, yaprakları ve bitkinin tüm organları kullanılır. Acı maddeler, şeker, inulin,intybin, potasyum, kalsiyum ve demir içermektedir. Dekoksiyon, sıvı ve yarı sıvı ekstre, şurup, toz ve destile su halinde kullanılır. Kan temizleyici, kan şekerini düşürücü, safra akışını düzenleyici, kabızlık giderici, idrar arttırıcı, karaciğer ve mideyi rahatlatıcı özelliklere sahiptir. Kökleri kavrularak bir tür kahve yapılır.  

Yayılışı: Türkiye, Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika. Geniş yayılışlı bir bitkidir.  Ülkemizde orman içi açıklıklarda, yol kenarlarında, tarlalarda, çayır ve meralarda yaygındır. Deniz seviyesinden 3000m yükseltilere değin çıkabilir.  

 Cichorum

Bu yazıda verilen bilgiler bilgilendirme amaçlı olup, bir reçete niteliği taşımaz. Yazarın ve yayınevinin bu konularda oluşabilecek herhangi bir olumsuz vakalarda hiçbir yükümlülükleri yoktur. 

 

İlginizi çekebilir

TÜRK İÇİN TEST

TÜRK İÇİN TEST

Kavacık Mah. Fatih Sultan Mehmet Cad. Tonoğlu Plaza No: 3/4 - +90 532 387 73 79 - BEYKOZ - İSTANBUL

Tema Tasarım | AnatoliaWeb