Ana Sayfa Köşe Yazarları 28.04.2019 1880 Görüntüleme

ŞİFALI ORMAN BİTKİLERİ-50 / YALANCI İĞDE

Elaeagnus rhamnoides (L.) A.Nelson

Prof. Dr. Rahim Anşin
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Dendroloji ve Doğa Koleji Ekoloji Danışmanı

Botanik Özellikleri: Çıçırgan olarak ta bilinen yalancı iğde, kışın yapraklarını döken boylu çalı ya da bazen 10m’ye dek boylanabilen dikenli kısa boylu bir ağaçtır. Yapraklar mızrak gibi dar ve uzun, 30-60 x 3-7mm, alt yüzleri belirgin gümüşi renktedir. Çiçekler bir cinsli bir evcikli, erkek çiçekler kedicik kurullar halinde, 2 stamen ve 2 küt periant örtülü; Dişi çiçekler ise sürgün uçlarında salkım kurullar halindedir. Meyve sulu, sarımsı veya portakal renginde, eliptik şekilde, 6-9 x3-7mm, çiçeklenme Mart-Mayıs ayları; Meyve oluşturma ise Eylül-Kasım aylarında gerçekleşir.

images (1)
Kullanım Olanakları: Mayhoş bir tadı olan meyveleri yenilebilir. Reçel ya da marmeladı yapılır. Flavonik glikozitler, B, E ve C vitaminleri ve malik asit içerir. İshale karşı, kuvvet verici ve antiseptik özellikleri vardır. İçerdiği yüksek oranda C vitamini sayesinde grip ve soğuk algınlıklarına karşı başarıyla kullanılmaktadır. %5’lik infüzyon ve şurup halinde kullanılır. Etkili ve zararsız bir şifalı bitkidir.
Yayılışı: Türkiye, Avrupa ve ılıman Asya ülkelerinde yayılır. Özellikle Alüviyal topraklı dere kenarları, dik ve sarp kayalıklar, kumlu ve taşlıklı topraklarda, 1-3000m yükseltiler arasında yetişmektedir.

images (2) indir indir (1)

Bu yazıda verilen bilgiler, bilgilendirme amaçlı olup, bir reçete niteliği taşımaz. Yazarın ve yayınevinin bu konularda olası olumsuz vakalarda hiçbir yükümlülükleri yoktur.

İlginizi çekebilir

ÜNİVERSİTE GİRİŞ BİLETİ

ÜNİVERSİTE GİRİŞ BİLETİ

Kavacık Mah. Fatih Sultan Mehmet Cad. Tonoğlu Plaza No: 3/4 - +90 532 387 73 79 - BEYKOZ - İSTANBUL

Tema Tasarım | AnatoliaWeb