ŞİFALI ORMAN BİTKİLERİ-50 / YALANCI İĞDE
Elaeagnus rhamnoides (L.) A.Nelson
Prof. Dr. Rahim Anşin
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Dendroloji ve Doğa Koleji Ekoloji Danışmanı
Botanik Özellikleri: Çıçırgan olarak ta bilinen yalancı iğde, kışın yapraklarını döken boylu çalı ya da bazen 10m’ye dek boylanabilen dikenli kısa boylu bir ağaçtır. Yapraklar mızrak gibi dar ve uzun, 30-60 x 3-7mm, alt yüzleri belirgin gümüşi renktedir. Çiçekler bir cinsli bir evcikli, erkek çiçekler kedicik kurullar halinde, 2 stamen ve 2 küt periant örtülü; Dişi çiçekler ise sürgün uçlarında salkım kurullar halindedir. Meyve sulu, sarımsı veya portakal renginde, eliptik şekilde, 6-9 x3-7mm, çiçeklenme Mart-Mayıs ayları; Meyve oluşturma ise Eylül-Kasım aylarında gerçekleşir.
Kullanım Olanakları: Mayhoş bir tadı olan meyveleri yenilebilir. Reçel ya da marmeladı yapılır. Flavonik glikozitler, B, E ve C vitaminleri ve malik asit içerir. İshale karşı, kuvvet verici ve antiseptik özellikleri vardır. İçerdiği yüksek oranda C vitamini sayesinde grip ve soğuk algınlıklarına karşı başarıyla kullanılmaktadır. %5’lik infüzyon ve şurup halinde kullanılır. Etkili ve zararsız bir şifalı bitkidir.
Yayılışı: Türkiye, Avrupa ve ılıman Asya ülkelerinde yayılır. Özellikle Alüviyal topraklı dere kenarları, dik ve sarp kayalıklar, kumlu ve taşlıklı topraklarda, 1-3000m yükseltiler arasında yetişmektedir.
Bu yazıda verilen bilgiler, bilgilendirme amaçlı olup, bir reçete niteliği taşımaz. Yazarın ve yayınevinin bu konularda olası olumsuz vakalarda hiçbir yükümlülükleri yoktur.