Boğaz’ın en güzel noktasında taraçalar üzerinde yükselen, ilçenin en estetik taş yapılarından olan Beykoz Mecidiye Kasrı TBMM Milli Saraylar tarafından restore edilerek ziyarete açıldı.
Beykoz Kasrı’nın açılış törenine TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Milli Saraylardan Sorumlu Genel Sekreter Dr. Yasin Yıldız, TBMM Genel Sekreteri Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Milli Saraylar Bilim ve Değerlendirme Kurulu Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Beykoz Kaymakamı Ahmet Katırcı ve Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelkibilek katıldı.
Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan törende, Milli Saraylardan Sorumlu Genel Sekreter Dr. Yasin Yıldız’ın kasrın restorasyon süreciyle ilgili bilgi vermesinin ardından protokol konuşmalarına geçildi.
Meclis Başkanı İsmail Kahraman: “Kültür Eserlerini Yaşatırsanız Şahsiyetli Olursunuz”
Kasrın açılış töreninde kürsüye gelen Meclis Başkanı İsmail Kahraman: “Anıtlar, abideler, devletlerin, ülkelerin, milletlerin tapularıdır. Kültür, en kısa tarifiyle şahsiyet demektir. Kültür eserlerini yaşatırsanız şahsiyetli, kişilikli olursunuz. Kültüre saygı parayla mukayese edilemez. Bu noktada büyük gayretler, çalışmalar var.” dedi.
Kahraman, TBMM Milli Saraylar Bilim ve Değerlendirme Kurulunun bu konuda büyük bir hassasiyetle çalıştığına işaret ederek, Beykoz Mecidiye Kasrı’nın geçmişte okula verildiğini, hastane yapıldığını, kimsesiz bırakıldığını ancak bunların yanlış olduğunu aktardı.
Sarayları, kasır ve tarihi binaların değişik birim ve kurumlara bağlı olduğunu, bunun tek elde toplanması gerektiğini, bu şekilde koordinasyonun, organizasyonun gerçekleştirilemeyeceğini anlatan Kahraman, bu eserlerin tek elde toplanmasını temenni ettiğini belirtti.
Prof. Dr. İlber Ortaylı: “TBMM’nin Ayırdığı Cömert Bütçeyle Yapıldı”
Milli Saraylar Bilim ve Değerlendirme Kurulu Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı ise “Milli Saraylar İdaresi TBMM’nin kendisine ait ayırdığı cömert bütçe ile bunu yapabildi. Bu bir bütçe meselesidir. Cömert bir ayrım yapılmazsa bu saraylar tutulamaz. Onun için bir kere şükran duygularımızı belirtmek zorundayız. Bu bir mesai ister, inat ister kolaya kaçmadan işi bitirmek ister. Bunların daha yapılacak çok işi vardır, ağaçlarına kadar üzerinde duruyoruz.” şeklinde konuştu.
Protokol konuşmalarının ardından İstanbul Tapu ve Kadastro Bölge müdürü Sedat Cömertoğlu, Beykoz Kaymakamı Ahmet Katırcı ve Beykoz Tapu Müdürü Tevfik Palabıyık tarafından İsmail Kahraman’a kasrın tapu senedi teslim edildi.
Açılış kurdelesinin kesildikten sonra davetliler hep birlikte kasrı gezdi.
Kasrın Tarihçesi
Beykoz Servi burnunda 200 dönümlük bir arazi üzerinde, ağaçlar arasındaki muazzam bir tepede yer almaktadır. Mecidiye Kasrı, Sultan Abdülmecid için Mısır Valisi Kavalalı Mehmed Ali Paşa tarafından 1845 yılında yaptırılmaya başlanmış ve Paşanın ölümü üzerine,1854’te oğlu Said Paşa tarafından tamamlatılarak Sultan Abdülmecid’e armağan edilmiştir.
Sultan tarafından zaman zaman biniş kasrı olarak günlük konaklamalarda, sonraki dönemlerde ise yabanıc devlet adamları ve elçi kabulünde kullanılmıştır. Daha sonra yetimler yurdu, prevantoryum ve çocuk göğüs hastalıkları hastanesi olarak kullanılan kasır 1997 senesinde Milli Saraylar’a bağlanmış ve muhafaza altına alınmıştır.
Hünkar İskelesi’ndne itibaren beş şet halinde düzenlenmiş, bahçesinde tarihi değeri olan bir “hava hamamı”, 10 adet havuz, 4 adet çeşme bulunmaktadır. 19. Yy Osmanlı bahçesinden günümüze kalan ender örneklerden olan bahçesinde birçok yeni cins ağaçlar keşfedilmiştir.
Beykoz Kasrı’nın koru içinde kalana “Hava Hamamı” na suni mağara içinden dar ve dolambaçlı yollardan geçilerek gidilir. Bu hamam, istiridye kabuklarıyla kaplı tavan ve duvarlarıyla çok özel ve görülmesi gereken bir yerdir.
Kaynak: Beykoz Belediyesi Basın Bürosu