Ana Sayfa Güncel, Manşetler, Siyaset 27 Kasım 2016 2051 Görüntüleme

Kadına Şiddete Karşı Daha Yüksek Bir Sesle Dur De…!

 

Beykoz Gençlik Platformu 25 Kasım günü “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü”yle ilgili bir yazılı basın açıklaması yaptı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Beykoz’u Turuncuya Boyayalım …

BASIN AÇIKLAMASI

Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü, 1999 yılında kadına yönelik şiddete karşı toplumda farkındalık yaratmak amacıyla BM Genel Kurulu kararı ile ilan edilen gündür.

BM Genel Kurulu 1999 yılında 25 Kasım gününü Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak ilan etti. Bu günün 25 Kasım olarak belirlenmesinin nedeni 1960 yılında Dominik Cumhuriyeti’nde meydana gelen bir olaya dayanmaktadır. Ülkeyi diktatörlükle yöneten Rafael Trujillo’ya karşıtlığıyla bilinen Mirabal kardeşler adlı üç kız kardeş, Trujillo’nun: “Ülkede iki tehlike var: Kilise ve Mirabal Kardeşler” şeklinde yaptığı açıklamadan günler sonra tecavüz edilerek vahşice öldürüldüler.

1 Mart 1980 tarihinde imzaya açılan ve 3 Eylül 1981 tarihinde yürürlüğe giren Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesine (CEDAW) katılmamız 11.6.1985 tarih ve 3232 Sayılı Kanunla uygun bulunmuş, Bakanlar Kurulunca 24.7.1985 tarihinde 85/9722 sayılı kararla onaylanmış ve 14 Ekim 1985 tarih ve 18898 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

CEDAW’ a taraf bir ülke olan Türkiye, kadına yönelik şiddet ve ayrımcılık konusunda Dünyanın en geri ülkelerinin arasında yer almakta ve hatta geçen yıllarla birlikte şiddet ve ayrımcılığın boyutları artmaktadır.

Son yedi yılda istatistiklere giren kadın cinayeti oranı yüzde 1400 artmıştır. Resmi rakamlara göre son yedi ayda 226 kadın öldürülmüş. 478 kadın tecavüze, 722 kadın tacize uğramış. 6 bin 423 kadın ise aile içi şiddet nedeniyle hastaneye başvurmuş. Verilere göre kadına yönelik cinsel saldırı suçlarında son beş yılda %30 artış meydana gelmiştir.

Şiddete uğrayan kadının ne yaptığı, ne söylediği ya da nasıl giyindiği sorgulanıyor. Fiziksel, sözel ve cinsel şiddete uğrayan kadınların bunu hak edip hak etmediği tartışılıyor; kurbanlar, suçlanıyor suçlular “mağdur” ilan ediliyor. Şiddet, dinsel-geleneksel önyargılarla, cinsiyet ayrımcı politikalarla ve yasalar eliyle meşrulaştırılıyor.

Her geçen sene Ülkemizde kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığın tarafı olduğumuz Uluslar arası sözleşmelerin gereklilikleri ile ters orantılı olarak gelişiyor olması bizleri derinden kaygılandırıyor.

gorsel-1024x1024

16 Gün Boyunca Beykoz’u Turuncuya Boyayalım…

Birleşmiş Milletler’in New York’taki Genel Merkezi’nde Kadınlara ve kız çocuklarına karşı şiddeti sona erdirmek ve dikkat çekmek amaçlı, UN Women evsahipliğinde yapılan 16 gün boyunca Dünyayı Turuncuya boyayalım kampanyasına bizde Beykoz Gençlik Platformu üyeleri olarak sosyal medya hesaplarımızı Turuncu renge büründürerek katılacağız. Tüm Beykozlularında kampanyaya katılım sağlamaya davet ediyoruz.

Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün Dünyada ilk seçme ve seçilme hakkını verdiği kadınlarımızın Ülkemiz kuruluş anlayış ve değerine yakışır bir konuma getirilmesi konusunda gereken hassasiyetin gösterilmesini dikkatlere sunup, kadına yönelik her tür şiddeti kınadığımızı kamuoyu ile paylaşıyoruz.

Beykoz Gençlik Platformu

Dipnot: Beykoz Gençlik Platformu olarak 2017-2018 yılı içerisinde yeni çalışmalara başlayacağımızı ve ekibimizi büyüterek yola devam edeceğimizi belirtmek isteriz. Ekibimize 18-35 yaş arasında herkesi bekleriz.

Ekibimize katılmak isteyenlerin başvuru formunu doldurmasını rica ediyoruz.

Başvuru formu: http://www.surveey.com/SurveyStart.aspx?lang=1&surv=4wa9uq2m737v7v9nlmy22im4g84y2ioi

Kavacık Mah. Fatih Sultan Mehmet Cad. Tonoğlu Plaza No: 3/4 - +90 532 387 73 79 - BEYKOZ - İSTANBUL

Tema Tasarım | AnatoliaWeb