Ana Sayfa Güncel, Manşetler, Siyaset 17 Haziran 2016 2121 Görüntüleme

Bisikletler Çamlıbahçe’de!..

Eti, Aktif Yaşam Derneği ile hareketli yaşama öncülük etmek amacıyla başlattığı Sarı Bisiklet Sosyal Sorumluluk Projesi’ni tüm hızıyla sürdürüyor.

Şirketin 2014’te hayata geçirdiği ve bu yıl kadınlar aracılığıyla mahallelere hareket kazandırmayı hedefleyen proje devam ediyor.

Bisikleti gündelik yaşama entegre etmeyi amaçlayan proje kapsamında “kadınları” ve “mahalleleri” projenin merkezine yerleştiren Eti ve Aktif Yaşam Derneği, sağlıklı bir yaşam için bisiklet kullanımını teşvik etmek amacıyla pilot mahalle olarak belirlenen Çamlıbahçe Mahallesi’nde iftar programı düzenledi. Bu kapsamda Çamlıbahçeliler, Saadettin Gökçepınar İlkokulu bahçesinde bir araya geldi.

Programın detaylarının anlatıldığı bisikletli iftar şenliğinde müzik dinletisi sunuldu ve çocuklar için gösteri performansı sergilendi. İftar programı mahallelilerin katılımıyla yapılan toplu bisiklet sürüşünün ardından sona erdi.

thumbs_m_c_4f93ecbd4d9482282570e17db60e131a

“Türkiye’nin 4’te 3’ü hareketsiz”

Etkinlikte konuşan Eti İcra Kurulu Başkanı Hakan Polatoğlu, projenin çıkış noktasının hareketsizlik olduğunu belirterek, Türkiye’nin 4’te 3’ünün hareketsiz olduğunu söyledi.

Sağlıklı yaşamanın sadece diyetle ilgili olmadığını, aynı zamanda insanın hareketliliği veya hareketsizliği ile de ilgili olduğunu dile getiren Polatoğlu, topluma hareketin, hareketli olmanın önemini anlatmak için Sarı Bisiklet Sosyal Sorumluluk Projesi’ni hayata geçirerek 2014’te yola çıktıklarını ifade etti.

Polatoğlu, dünya genelinde her yıl 3 milyon insanın hareketsizlik sebebiyle yaşamını yitirdiğini kaydederek, Türkiye’de de vatandaşların vaktini evde oturarak bilgisayar veya televizyon karşısında hareketsiz geçirdiğini, işyerlerinde asansörü kullandığını, en kısa mesafelere bile araçla gidip geldiğini anlattı.

Fazla kilolardan kurtulmak söz konusu olduğunda akla ilk diyetin geldiğini ifade eden Polatoğlu, “Sağlıklı yaşam için hareket şart. Biz 2014’te bu projeyi başlatmadan önce yaptığımız araştırmalarda hareketsizliğin toplumumuzda artarak devam eden bir sorun olduğunu gördük. Projeyi şekillendirirken insanların gündelik hayatına hareket katmanın en kolay ve güzel yollarını bulmaya çalıştık. Karşımıza bisiklet çıktı. Bunu çok uygun bulduk” diye konuştu.

“10 binlerce çocuğa eğitim verdik”

Polatoğlu, herkesin çocukluğuna dair bisiklet anıları olduğunu, bu anıları bugüne taşımak istediklerini kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Proje kapsamında sağlıklı olmak için hareketin önemine dair bisikleti ön plana çıkardık. Bisiklet her yaşa, her cinse, her keseye uygun bir araç. Herkes kolaylıkla elde edebilir. İlk etapta çocuklarımızı bilgilendirmek istedik. Bu etapta okullarımızda çocuklarımıza bisiklet sürmeyi öğrettik. Bilenlere ise daha ileri sürüş tekniklerini, bisikleti tamir etmeyi öğrettik. Arıza olunca ne yapmalarını öncede bilmeleri önemli. Eskişehir ve İstanbul’da 10 binlerce çocuğa bisikleteğitimi verdik.

Daha sonra kadınlarımıza yönelik bazı programlar gerçekleştirdik. Özellikle semt pazarlarından alışverişe bisikletle gidip gelme olanakları sunduk. Hem hareket ettiler hem de aldıklarını bisiklet sepetlerinde taşıdılar. Üniversite kampüslerinde ücretsiz olarak kullanılabilecek bisiklet adaları oluşturduk. Toplu bisiklet sürüş etkinlikleri düzenledik.”

“Kadınların işe bisikletle gidip gelmelerini teşvik ettik”

Polatoğlu, projenin sonraki aşamasında ise kadınların işe gidip gelirken bisikleti kullanmalarını teşvik ettiklerini belirterek, bunun İstanbul’da bile mümkün olduğunu anlattıklarını söyledi.

Bu projeye katılan kadınların daha sonra Bisikletli Kadın İnisiyatifi’ni kurduklarını aktaran Polatoğlu, 4-5 kişiyle başlayan oluşumun 5 bin kişiye ulaştığını ifade etti.

Polatoğlu, bu yıl da kadınlara odaklandıklarını, Türkiye’deki kadınların çocukları ve aileleri ile tüm topluma rol model olabilme imkanını taşıdıklarını kaydederek, Beykoz’un Çamlıbahçe Mahallesi’ni pilot bölge olarak seçtiklerini dile getirdi.

Bu mahallede kadınların altın günü yerine bisiklet günü düzenlediklerini anlatan Polatoğlu, düzenlenen toplantılarda sırayla kadınların bisiklet sahibi olduğunu bildirdi.

Polatoğlu, “Kadınlar böylece çocuklarını okula götürürken bisikleti kullanıyor, eşiyle, çocuklarıyla mahalle turu yapıyor. Biz de buna katkıda bulunabilmek için bu etkinliği düzenledik” diye konuştu.

Sosyal medyada en yüksek beğeni alan sosyal sorumluluk projesinin yüzde 72 ile Sarı Bisiklet olduğunun altını çizen Polatoğlu, projeye büyük bir ilgi olduğunu, bazı belediye ve kurumların benzer projeleri hayata geçirdiğini söyledi.

Polatoğlu, “Topluma hareket getirerek toplumun sağlıklı kalmasını hedefliyoruz.Bisiklet çevreyi kirletmiyor, hareket imkanı sunuyor” ifadelerini kullandı.

Okat: “Bisiklete binen kadın sayısı artıyor”

Projenin Beykoz temsilcisi Meral Okat, böyle bir proje olduğunu duyunca hemen dahil olduğunu söyledi.

“Kadınların bisiklete binmesi, bisiklete binen kadın sayısının çoğalması çok güzel” diyen Okat, daha önce kadınların bisiklete binmesinin olumsuz görüldüğünü bildirdi.

Okat, “Projeye herkes olumlu bakıyor. Gün yapıyoruz. Çevremize, arkadaşlarımıza haber veriyoruz. Herkes kendi arkadaşını çağırıyor. Kadınlardan aldığımız tepkiler çok güzel. Herkes gelmek istiyor. Sayımız çoğaldıkça çevremizden de artık laf gelmiyor” diye konuştu.

İlginizi çekebilir

“Gönül Hanem Projesi”

“Gönül Hanem Projesi”

Kavacık Mah. Fatih Sultan Mehmet Cad. Tonoğlu Plaza No: 3/4 - +90 532 387 73 79 - BEYKOZ - İSTANBUL

Tema Tasarım | AnatoliaWeb