Ana Sayfa Güncel, Manşetler, Siyaset 13 Mart 2015 1950 Görüntüleme

Kurtuluş Mücadelesi’nin Haykırışı: İstiklal Marşı

Beykoz Belediyesi’nin kültür-sanat etkinlikleri kapsamında düzenlediği “İstiklâl Marşı’nın Tarihi ve Manası” adlı seminerde Prof. Dr. Beşir Ayvazoğlu, milli mücadele ruhunu nesilden nesile taşıyan İstiklal Marşı’nın milletimiz için taşıdığı önemi anlattı.

İstiklal Marşı’nın yazdıran nedenlerin daha kapsamlı anlaşılması amacıyla Prof. Dr. Necmettin Erbakan Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa Beykoz Belediyesi Başkan Yardımcısı Muharrem Kaşıtoğlu,  ilçe sakinleri ve öğrenciler.

Ayvazoğlu: “İstiklal Marşı Çanakkale Ruhu’na Yazılmıştır”

Konuşmasına tarihten ders almayan toplumların, aynı acı olayları tekrar yaşayabileceğini vurgulayarak başlayan Prof. Dr. Beşir Ayvazoğlu Fransız İhtilali’yle milli devlet anlayışının başladığını, bu mücadeleyle monarşi rejimine karşı, hürriyet ve bağımsızlık gibi kavramların değer kazandığı, diğer devletlerinde bunu örnek aldıklarını, Mehmet Akif’in de bu olaylardan etkilendiği söyledi.

Beşir Ayvazoğlu: “Milli marşımız, İstiklâl mücadelemizi, tarihlere sığmayan destanı terennüm ettiği içindir ki ‘İstiklâl Marşı’ diye adlandırılmıştır. O, hepimizin, herkesin malıdır. Bu sebeple Akif, İstiklâl Marşı’nı Safahat’ına almamış ‘Kahraman Ordumuza’ ithaf etmiştir. Marşı yazdığı için de verilen mükâfatı kabul etmemiştir. İstiklâl Marşı’nın anlamını iyi anlayabilmek için, Mehmet Akif’i iyi bilmek, O’nun bütün yönleriyle benimsediği ‘Milli mücadele ruhunu’ kavramak, o ruhu hakkıyla hissetmek gerekir” dedi.

Mehmet Akif’in Temennisini Aktardı

12 Mart 1921 tarihinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde oy birliğiyle milli marş olarak kabul edilen İstiklâl Marşı’nın Türk milletinin uğruna can verilecek mukaddes değerleri açık seçik bir şekilde vurguladığın belirten Ayvazoğlu bunların vatan, millet, hürriyet, din ve istiklâl olduğunu söyledi. Prof. Dr. Beşir Ayvazoğlu Kurtuluş Savaşı’nın heyecanlı havasıyla dolu olan şiirin, milletimize ve kahraman ordumuza hediye edildiğini de aktardı.

Ayvazoğlu, Mehmet Akif’in ömrünün son anlarında Şişli’de bir sağlık yurdunda kaldığı sırada  kendisine yöneltilen “Bir daha böyle bir marş yazsan nasıl olurdu?” sorusuna ‘’Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı’nı yazdırmasın’’ şeklindeki temennisini  de hatırlattı.

 

Kaynak: Beykoz Belediyesi Basın Bürosu

Kavacık Mah. Fatih Sultan Mehmet Cad. Tonoğlu Plaza No: 3/4 - +90 532 387 73 79 - BEYKOZ - İSTANBUL

Tema Tasarım | AnatoliaWeb