Boğaz’ın her iki yakasını bir kez daha birleştiren, özellikleriyle dünyada birçok ilki barındıran 3. Köprü gece çalışmaları için ışıklandırıldığında seyirlik görüntüler ortaya çıkıyor. Gündüzleri ise Poyrazköy sakinleri yeni köprünün manzarasına karşı denize girmenin keyfini yaşıyor.
“Kedi Yolu” Tamamlandı
2013 yılında yapımına başlanan 3. köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nde köprü kuleleri arasındaki ana kablonun döşenmesinde kullanılacak kedi yolu tamamlandı. Yavuz Sultan Selim köprüsünde iki yaka geçen aylarda kuleler arasına kılavuz kablo çekilmesiyle ilk defa bir araya gelmişti.
Kedi yolunun tamamlanmasıyla işçi ve mühendislerin köprü üzerinde yürüyerek karşıdan karşıya geçebildiği belirtildi.
Köprü üzerine araç ve trenlerin geçişi için toplam 60 çelik tabliye yerleştirileceği, her iki yakada karşılıklı yerleştirilen 20’şer tabliyenin ardından ana taşıyıcı askı kablosunun döşenmesine başlanacağı ifade edildi.
Çelik tabliyelerin 18’i, köprü tabliyelerini taşıyacak 176 eğik askı kablosundan 60’ının ise montajı tamamlandı.
Kuzey Marmara Otoyolu’nda ise 102 adet menfez, 6 adet alt geçit ve 1 adet üstgeçit tamamlandığı belirtildi. 31 viyadük, 20 altgeçit, 29 üstgeçit ve 35 menfezde ise çalışmalar hızla sürüyor.
Proje kapsamında yapılan Riva ve Çamlık tünellerinde ise delme işleminin tamamlandığı alt yapı çalışmalarının devam ettiği belirtildi Projenin Kısırkaya ve Çiftalan köylerinden geçen bazı bölümlerinde karayolu yapım çalışmalarının tamamlandı ve yollar asfaltlandı.
Kuzey Marmara otoyolunu, yapımı halen süren 3. Havalimanıyla bağlayacak büyük kavşakta ise çalışmalar çok yoğun bir şekilde sürüyor.
Dünya’nın İlkleri Bu Köprüde
Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 59 metrelik genişliği ile bittiğinde dünyanın en geniş köprüsü unvanını alacak. 8 şerit karayolu, 2 şerit demiryolu olarak toplam 10 şeritli köprünün deniz üzerindeki uzunluğu 1.408 metre olacak.
Köprünün toplam uzunluğu ise 2 bin 164 metre. Köprü bu özelliği ile üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprüsü olacak. 3. Köprü, ayak yüksekliği ile de dünyanın en yükseği olacak.
Köprü üzerindeki raylı sistem, Edirne’den izmit’e kadar yolcu taşıyacak.
Marmaray ve İstanbul Metrosu İle entegre edilecek raylı sistemle Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve yeni yapılacak 3. Havalimanı da birbirine bağlanacak.
Ağır vasıtalara transit geçiş verilmesiyle İstanbul’un trafik yükü, çevre kirliliği ve ulaşım maliyetleri azalacak.
Türk ekonomisi güç ve hız kazanacak, çevre illere ulaşım kolaylığı ve ekonomik canlılık yaşanacak.
Kaynak: Beykoz Belediyesi Basın Bürosu