Ana Sayfa Güncel, Manşetler, Siyaset 6 Ocak 2017 1792 Görüntüleme

2B Arazilerinin Mülkiyet Sorunlarının Çözülmesi Hakkında Kanun Teklifi

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

19.4.2012 tarihli ve 6292 sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi ve gerekçesi ekte sunulmuştur.

Gereğini saygılarımla arz ederim.

                                                                                                              Akif HAMZAÇEBİ

                                                                                                            İstanbul Milletvekili

GENEL GEREKÇE

Ülkemizde 1950’li yıllardan bu yana köyden kente yaşanan yoğun göç nedeniyle 2/B arazileri yasal olmayan bir şekilde yerleşime açılmıştır. Sonuçta bu araziler üzerinde çok büyük bir yerleşim meydana gelmiş, altyapı yatırımları ve kamu hizmet binaları yapılmış; mahalleler, ilçeler kurulmuş, şehirler oluşmuştur. Ancak bu alanlarda yerleşik insanlarımız uzun yıllardır mülkiyetten kaynaklanan sorunlarla iç içe yaşamaktadırlar. Konuya ilişkin olarak 19.04.2012 tarihinde 6292 sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun kabul edilerek yürürlüğe girmişse de düzenleme sorunları çözmede yeterli olmamıştır.

6292 Sayılı Kanun’un kabul edilmesinden sonra anılan kanunda değişikliğe gidilerek bazı bölgelerde yer alan taşınmazların mülkiyet sorunu çözülmüş olsa da benzer özelliklere sahip olmasına rağmen mülkiyet sorunu halen çözülmemiş taşınmazlar mevcuttur. İstanbul’un Sultanbeyli ilçesi Hasanpaşa Mahallesindeki, Beykoz Tokatköy Ayazma Mahallesindeki bazı yerleşimler ile Türkiye’nin birçok yerleşim bölgesinde olduğu gibi yapılaşma olan kimi yerlerin bir kısmı 2/B arazisi, bir kısmı ise orman arazisi olabilmektedir. Yerleşim yeri olan bu yerler, hukuken orman vasfını taşımakla birlikte fiilen orman ormanla hiçbir ilgisi olmayan yoğun yapılaşmanın olduğu yerlerdir.

Teklif ile 2/B ve orman arazilerinin iç içe geçtiği yerlerdeki yapıların mülkiyet sorununun çözümünün sağlanması amaçlanmaktadır.

mtq0nji5nd-2b_arazisi_rayic_bedelleri_nasil_hesaplanir

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1 – 19.4.2012 tarihli ve 6292 sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun’un 4’üncü Maddesinin sonuna bir fıkra eklenerek yapılaşmanın 2/B ve orman arazilerinde iç içe geçtiği yerlerdeki mülkiyet sorununun çözümü öngörülmektedir.

MADDE 2- Yürürlük maddesidir.

MADDE 3- Yürütme maddesidir.

19.4.2012 tarihli ve 6292 sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanunda değişiklik yapılması hakkında kanun teklifi

MADDE 1 – 19.4.2012 tarihli ve 6292 sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun’un 4’üncü maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(7) Belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde bulunan ve 31.12.1981 tarihinden önce bilim ve fen bakımından orman vasfını kaybetmesine rağmen, 6831 sayılı Kanunun 3302 sayılı Kanunla değişik 2’nci maddesinin (B) bendi uygulaması ile Hazine adına orman sınırı dışına çıkartılma işlemi henüz yapılamayan yerlerin orman kadastrosu ve 6831 sayılı Kanunun 2’nci maddesinin (B) bendi uygulaması ile 3402 sayılı Kanunun ek 4 üncü maddesine göre kadastro çalışması bir yıl içinde tamamlanarak kadastro tutanakları düzenlenir. Bu yerler, bu Kanun hükümleri çerçevesinde hak sahiplerine satılır.

MADDE 2 –Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3 –Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

İlginizi çekebilir

TÜGVA İFTARI!..

TÜGVA İFTARI!..

Kavacık Mah. Fatih Sultan Mehmet Cad. Tonoğlu Plaza No: 3/4 - +90 532 387 73 79 - BEYKOZ - İSTANBUL

Tema Tasarım | AnatoliaWeb